Węgierskie leczo ze słonecznikiem

Węgierskie leczo ze słonecznikiem

Jedzenie warzyw wcale nie musi być nudne. Doskonale doprawione warzywa to źródło błonnika korzystnie wpływającefo na poziom cholesterolu.

  • Liczba osób 4
  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas gotowania 30 min

Składniki

  • 3 sztuki kolorowej papryki
  • 40 g Flory ProActiv
  • 2 czerwone cebule
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Wskazówki

  1. Do garnka wsyp słodką i ostrą paprykę (przyprawy) i lekko podgrzewaj, aż poczujesz ich silny aromat.
  2. Zalej je sokiem pomidorowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
  3. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Podobnie cebulę. Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół i odetnij biały miąższ z pestkami. Pozostałe części również pokrój w kostkę.
  4. Wszystkie warzywa wsyp do sosu i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do garnka, przykryj i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.
  5. Po tym czasie odkryj leczo, posyp posiekaną natką pietruszki wymieszaną z Florą ProActiv i prażonymi ziarnami słonecznika.

Informacje żywieniowe

Porcja :
Energia (kcal) 154 kcal
Energia (kj)
Białko (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Cukier (g) 2,3 g
Błonnik (g)
Tłuszcz (g) 7,2 g
Tłuszcz nasycony (g) 1,2 g
Nienasyconych kwasów tłuszczowych (g)
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, całkowita (g)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone, całkowita (g)
Trans Tłuszcz (g)
Cholesterol (mg)
Sodowego (mg)
Sól (g) 0,4 g
Witamina A (mg)
Witamina C (mg)
Wapń (mg)
Żelazo (mg)
Potas (mg)
TOP