Gołąbki z brązowym ryżem

Gołąbki z brązowym ryżem

Jedno z najbardziej lubianych dań polskiej kuchni w ""zdrowszej"" wersji.

  • Liczba osób 6
  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas gotowania 40 min

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 60 g Flory ProActiv
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wskazówki

  1. Z kapusty wytnij głąb i sparz ją w gotującej się wodzie.
  2. Mięso z indyka pomieszaj ze startą cebulą, posiekanymi kaparami,posiekanym ząbkiem czosnku, kminkiem, pieprzem oraz brązowym ryżem.
  3. Tak przygotowany farsz ułóż na liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka, całość ściśle zroluj.
  4. Gołąbki układaj na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty.
  5. Ułożone gołąbki zalej zmiksowanymi pomidorami, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i posiekane kapary. Garnek przykryj, wszystko razem gotuj powoli około 40 minut – w razie potrzeby, jeśli sos pomidorowy zbytnio odparuje, wlej do garnka trochę wody. Na koniec dodaj do sosu 3 łyżki Flory ProActiv

Informacje żywieniowe

Porcja :
Energia (kcal) 232 kcal
Energia (kj)
Białko (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Cukier (g) 5,4 g
Błonnik (g)
Tłuszcz (g) 6,8 g
Tłuszcz nasycony (g) 1,72 g
Nienasyconych kwasów tłuszczowych (g)
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, całkowita (g)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone, całkowita (g)
Trans Tłuszcz (g)
Cholesterol (mg)
Sodowego (mg)
Sól (g) 1,6 g
Witamina A (mg)
Witamina C (mg)
Wapń (mg)
Żelazo (mg)
Potas (mg)
TOP