Risotto z kaszy pęczak z grzybami

Risotto z kaszy pęczak z grzybami

Kasza pęczak i Flora ProActiv to przyjazny sercu duet, który pomoże Ci w walcę z cholesterolem.

  • Liczba osób 6
  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas gotowania 20 min

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • 150 g cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 60 g Flory ProActiv
  • 500 ml domowego bulionu na mięsie i warzywach
  • (ew. kostka rosołowa)
  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • (kurki, prawdziwki, podgrzybki)
  • 50 g sera parmezan
  • ½ pęczka natki pietruszki i koperku

Wskazówki

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulęczosnek i grzyby. Po chwili smażenia dodaj pęczak, ziele angielskiei liść laurowy. Wszystko razem smaż jeszcze chwilę, po czym zalej białym winem.
  2. Gotuj kaszę cały czas mieszając dopóki wino zupełnie nieodparuje. Natępnie wlej półtorej szklanki bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje prawie całkowicie, a pęczak będzie miękki. Jeśli kasza okaże sięjeszcze twarda dodaj resztę bulionu i gotuj kolejne 5-10 minut.
  3. Na koniec dodaj Florę ProActiv, starty parmezan, posiekaną natkę i koperek.
  4. Risotto można podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Informacje żywieniowe

Porcja :
Energia (kcal) 263 kcal
Energia (kj)
Białko (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Cukier (g) 0,2 g
Błonnik (g)
Tłuszcz (g) 12,8 g
Tłuszcz nasycony (g) 3,08 g
Nienasyconych kwasów tłuszczowych (g)
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, całkowita (g)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone, całkowita (g)
Trans Tłuszcz (g)
Cholesterol (mg)
Sodowego (mg)
Sól (g) 0,4 g
Witamina A (mg)
Witamina C (mg)
Wapń (mg)
Żelazo (mg)
Potas (mg)
TOP