Krupnik
Zwykła, codzienna zupa jak krupnik też może być daniem wspierającym walką z podwyższonym cholesterolem
- Liczba osób 6
- Czas przygotowania 40 min
Składniki
- 1½ l wywaru mięsno-warzywnego
- Przyprawy: 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy,
- ziarenka pieprzu według uznania
- 60 g Flory ProActiv
- 400 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 200 ml maślanki
- 1 pęczek natki pietruszki
Wskazówki
- Do gotowego wywaru mięsno-warzywnegododaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę.
- Wszystko razem gotuj około 40 minut. Po tym czasie zupę zapraw maślanką i Florą ProActiv
- Podawaj z posypaną natką pietruszki i mięsem z wywaru.
Informacje żywieniowe
Porcja : | |
Energia (kcal) | 148 kcal |
Energia (kj) | |
Białko (g) | |
Węglowodany zaw Fibre (g) | |
Węglowodany zaw Fibre (g) | |
Cukier (g) | 0,4 g |
Błonnik (g) | |
Tłuszcz (g) | 3,7 g |
Tłuszcz nasycony (g) | 0,89 g |
Nienasyconych kwasów tłuszczowych (g) | |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, całkowita (g) | |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone, całkowita (g) | |
Trans Tłuszcz (g) | |
Cholesterol (mg) | |
Sodowego (mg) | |
Sól (g) | 0,2 g |
Witamina A (mg) | |
Witamina C (mg) | |
Wapń (mg) | |
Żelazo (mg) | |
Potas (mg) |