Jajecznica ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Jajecznica ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Jajka w diecie niskocholesterolowej? Znamy na to sposób!

  • Liczba osób 2
  • Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 2 kawałki (ok. 35 g) wędzonego łososia
  • 4 łyżeczki Flory ProActiv
  • 4 jajka (w tym 2 żółtka i 4 białka)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz

Wskazówki

  1. Pokrój jeden kawałek łososia na małe części. Umieść w małej misce,anastępnie wymieszaj z Florą ProActiv i dopraw pieprzem do smaku, Przekrój na połowę drugą część łososia.
  2. Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie i wlej do niej olej.Ubij jajka, przypraw pieprzem, a następnie wylej mieszaninę na patelnię.
  3. Smaż na małym ogniu cały czas mieszając, aż jajka prawie się zetną.Dodaj szpinaku, nie przerywając mieszania podgrzewaj, aż będzie miękki. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj łososia i przypraw do smaku. Odłóż na bok i utrzymuj ciepłe.
  4. Szybko wrzuć na patelnię pozostały szpinak aż będzie miękki.
  5. Połóż resztę łososia na talerzu, rozłóż na rybie jajecznicę. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Informacje żywieniowe

Porcja :
Energia (kcal) 324 kcal
Energia (kj)
Białko (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Węglowodany zaw Fibre (g)
Cukier (g) 0,8 g
Błonnik (g)
Tłuszcz (g) 19,8 g
Tłuszcz nasycony (g) 4,35 g
Nienasyconych kwasów tłuszczowych (g)
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, całkowita (g)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone, całkowita (g)
Trans Tłuszcz (g)
Cholesterol (mg)
Sodowego (mg)
Sól (g) 1,9 g
Witamina A (mg)
Witamina C (mg)
Wapń (mg)
Żelazo (mg)
Potas (mg)
TOP