Czym jest błonnik pokarmowy?

Czym jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy to różne substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu w układzie pokarmowym. Mimo to mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, zmniejszając poziom cholesterolu i innych szkodliwych substancji a także stymulując rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach.

Dlaczego warto jeść więcej błonnika?

Pokarmy bogate w błonnik pokarmowy stanowią istotną część zdrowej diety obniżającej poziom cholesterolu. Badania wykazują, że osoby ze zdrowym sercem, jedzą zwykle więcej owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych, co jest częścią ich zdrowego stylu życia. Mają w diecie to, co stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Produkty bogate w błonnik pokarmowy mają zwykle mniejszą zawartość tłuszczu i są bardziej sycące – to doskonały sposób na to, by ograniczyć liczbę kalorii i łatwiej kontrolować wagę.

Jakie są źródła błonnika pokarmowego?

Błonnik pokarmowy można znaleźć w większości pokarmów pochodzenia roślinnego takich jak:

  • Pełnoziarniste zboża i pieczywo, otręby,
  • Owoce,
  • Warzywa,
  • Orzechy i nasiona, które są również dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych

Jak mogę zwiększyć spożycie błonnika?

Oto cztery proste sposoby na to, jak możesz zwiększyć spożycie błonnika. Wypróbuj je.

  • Krok 1: Kupując chleb, płatki, makaron, ryż czy kuskus, wybieraj ich pełnoziarniste wersje, ponieważ produkty pełnoziarniste to źródło błonnika. Czy wiesz, że makaron pełnoziarnisty zawiera ponad dwa razy więcej błonnika niż tradycyjny makaron? Niech ten tydzień będzie łagodnym przejściem - niech połowę produktów stanowią produkty pełnoziarniste, a drugą inne; w kolejnym tygodniu stopniowo wybieraj coraz więcej produktów pełnoziarnistych.
  • Krok 2: Nie zapomnij o fasoli i roślinach strączkowych. Fasola, groszek, soczewica i ciecierzyca są doskonałymi źródłami błonnika pokarmowego. W kuchni eksperymentuj z egzotycznymi potrawami - meksykańskimi, hinduskimi, azjatyckimi i toskańskimi - kuchnie tych regionów zawierają rośliny strączkowe bogate w błonnik.
  • Krok 3: Jedz całe owoce. Jedzenie większej ilości całych owoców (ze skórką), a picie mniejszej ilości soku to proste sposoby na to, by zwiększyć spożycie błonnika. Gdy jedna szklanka soku jabłkowego dostarcza 0,5 g błonnika, to średniej wielkości jabłko zawiera go ponad 4 g.
  • Krok 4: Skoncentruj się na warzywach. Pamiętaj o nich, jedząc obiad i kolację, zadbaj o to, by stanowiły połowę zawartości Twojego talerza. Marchewki, ogórek, papryka czy seler naciowy to doskonałe przekąski, które będą dodawać Ci energii przez cały dzień.
TOP